Tájolás Silva 1-2-3 módszerrel

Tudom, hogy hol vagyok a térképen és el szeretnék jutni az erdei tóhoz,  amelyet azonosítani tudok a térképen – hogy csináljam?

A legegyszerűbb módja, hogy leveszem a tóhoz vezető irányt a tájolóval és a SILVA 1-2-3 rendszert használom. Ez egy egyszerű és biztos módszer, minden tájékozódni vágyó expedíciónak, hegymászóknak, katonáknak, tájfutóknak, kirándulóknak, turistáknak, stb.

1.

Helyezze el a térképen úgy a tájolót, hogy a tájoló alaplapjával össze tudja kötni a kiindulópontját a célállomással oly módon, hogy az alaplapon lévő iránynyíl a célpont irányába mutasson.

2. A tájoló szelencéjét forgassa el addig, amíg a szelence alján lévő vonalak, ún. „hárfa” és a segédnyíl a térképen jelölt észak vonallal egy irányba nem esik. Ekkor rögzítettük a haladási irányt a tájolón.
3. Most emelje fel a térképről a tájolót, és maga előtt tartva keresse meg a kívánt haladási irányt, úgy, hogy a tájolót lehetőleg vízszintesen tartva addig forduljon el a saját tengelye körül, ameddig az iránytű piros fele egybe nem esik a szelence alján lévő segédnyíl piros felével, azaz a térképről levett északi „N” irányba nem mutat. A helyes haladási irányt az alaplapon lévő iránynyíl mutatja. Ekkor nézzen szét a bemért irányba és válasszon egy, a haladási irányba eső tereptárgyat és haladjon addig, amíg el nem éri azt. Ezt a folyamatot addig ismételje, amíg el nem éri a célállomást.
Amikor tükrös tájolót használ, tartsa a tájolót a képen látható módon, úgy, hogy a tükör közepén lévő vonal egybeessen a mágnestű középpontjával – ekkor a szem, a tájoló és a célpont egy vonalba esik. A haladási irányt a fedélen lévő célzó rés mutatja.