A víz maga az élet… 1. rész

A felnőtt szervezet 65-70%-a víz, mely vízmennyiség folyamatosan szükséges az élet fenntartásához. A szervezet víztartalma átmenetileg csökkenhet, de a pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. Ha a szervezet folyadékvesztése meghaladja a folyadékbevitelt, kiszáradásról beszélünk. Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség is kiszáradáshoz vezethetnek, de a leggyakoribb ok a hasmenés, hányás miatti fokozott vízveszteség, vagy ha a fokozott verejtékezés csökkentett vízbevitellel párosul. Nagy melegben, tűző napon végzett nehéz fizikai munka, ha nem áll rendelkezésre elegendő folyadék a vízvisszapótláshoz, okozhat kiszáradást.

Az ábrán az amerikai hadseregnél használt vízszükséglet táblázat látható, amely alapján könnyen kikalkulálható a különböző körülmények között szükséges napi vízmennyiség. A táblázatban szereplő mennyiségek ahhoz szükségesek, hogy az ember – fizikai károsodás nélkül – legyen képes folyamatos fizikai és szellemi teljesítményre. A jelentős vízvesztésnek súlyos következményei lehetnek, ezért meg kell tanulni a kiszáradás tüneteinek felismerését.

A kiszáradás tünetei jellegzetesek, könnyen felismerhetők: kínzó szomjúságérzés, szájszárazság, ráncos, rugalmasságát elvesztett bőr, fejfájás, szapora szívdobogásérzés, a vizelet és a verejték mennyiségének csökkenése, bizonytalan mozgás, hirtelen egyensúlyzavar vagy ájulás. Gyakori a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenése, fizikai gyengeség, kábultság, zavartság. Súlyosabb esetben tartós eszméletvesztés, kóma alakulhat ki. A fenti tünetek már akkor jelentkezhetnek, ha a vízveszteség meghaladja a testsúly 2%-át. 15%-os veszteség esetén beállhat a halál. A folyadékfogyasztás folyamatos kell, hogy legyen, akkor is ha nincs szomjúságérzet. A szomjúságérzet a már lecsökkent folyadékszint eredményeként jön létre, sok esetben a funkcionális állapot romlása ekkorra már megindult, rohamos teljesítményromlást okozva. A szellemi teljesítménycsökkenés fizikai gyengeséggel párosulva súlyos balesetek oka lehet túra, vagy kirándulás alkalmával.


Comments are closed.