A LifeSaver víztisztító palack

Kirándulás, túrázás, kempingezés alkalmával, de még a hadseregben is komoly feladat a folyamatos, ívóvízzel való ellátás. Vizet vinni egy egyhétvégés erdei kirándulásra, vízitúrára, vagy egy küldetésre helyigényes és fárasztó. Az ajánlott 3 literes napi folyadékadag könnyen a többszörösére nőhet, ha melegben akár a legcsekélyebb fizikai munkát is végezzük. A megoldás, ha a helyszínen, külső forrásból pótoljuk az elfogyasztott folyadékmennyiséget. (De ne feledkezzünk meg az egyéb, tiszta, ivóvíz minőségű vizet kívánó dolgokról sem, mint pl. fogmosás, sebtisztítás)

De vajon bízhatunk-e az élővizek, vízfolyások, árkok, tócsák, vagy akár az artézi kutak által nyújtott víz minőségében? A válasz egyértelműen NEM(!) (Sok országban, sőt Magyarország egyes területein is, még a csapvíz sem iható!)

Mi tehetünk ilyenkor?

Valamilyen módon ihatóvá kell tenni a vizet. A forralás (min. 10 perc) és a víztisztító tabletta tökéletes a már szűrt víz ihatóvá tételére, de ehhez a vizet meg kell szűrni. Ha a szűrés nem tökéletes, a lebegő frakció zavarossá teszi a vizet, nem fertőző ugyan de nem túl bizalomgerjesztő. Ezen kívül számolni kell bizonyos vízforrások kémiai anyag tartalmával is. (Nagy folyók gyakran szolgálnak kommunális szennyvíz felvételére, mely szennyvíz tisztított ugyan, de kísérletek igazolják, hogy bizonyos vegyi anyagok belekerülnek az élővízbe is.)

Az ilyen vizek nem tisztíthatók egyszerűen forralással vagy tablettával.

Ennek a kérdésnek a megoldására fejlesztették ki a mechanikai szűrőket.

A LIFESAVER egy kombinált szűrőrendszer, mely egy durva szűrőből, egy finom szűrőből és egy kémiai szűrőből áll.

A két fizikai szűrő minden fizikai frakciót eltávolít 15nm-ig (a legkisebb baktérium kb. 200nm, a legkisebb vírus kb. 25nm nagyságú) a kémiai szűrő (aktív szén, melyet katonai gázálarcokban is használnak) pedig a vegyszermaradványok, nehézfémek egyéb vegyi anyagok megkötéséért felel valamint a kellemetlen ízeket szűri ki.

A LIFESAVER egy túlnyomásos szűrőrendszer. Miután a szennyezett vizet beletöltöttük, egy beépített pumpa segítségével nyomást hozunk létre a palackban, mely nyomás átpréseli a vizet a szűrőkön és folyamatos vízsugarat hoz létre a palack szájánál. Így nem kell szájba venni az esetlegesen szennyeződött palackot, illetve az esetleges sebtisztítás is könnyebbé válik.

Ha a szűrőbetét elkoszolódik, elhasználódik, akkor az egész rendszer lezáródik megakadályozva ezzel, hogy a használó fertőzött vizet fogyasszon. A szűrőpatron cseréje után a LIFESAVER újra használható.

A LIFESAVER tárolókapacitása  750ml, minek köszönhetően nem kell vesztegetnünk az időt a szűréssel, csak megtöltjük az palackot és menet közben folyamatosan jutunk friss ivóvízhez.

A LIFESAVER 4000UF víztisztító palack 4000 liter víz tisztítását tudja elvégezni ami megközelítőleg egy évi ivóvízszükséglet egy 4 fős család esetében. (3 liter/fő/nap)

Minimális üzemeltetési hőmérséklet 0 C°
Maximális üzemeltetési hőmérséklet 50 C°
Minimális tárolási hőmérséklet -10 C°
Maximális tárolási hőmérséklet 60 C°
Átfolyási sebesség 2,5 liter/perc 0,25 bar nyomás alatt
A betét élettartama 4000 liter

6000 liter
Baktérium védelem >99.999995 % (log 7.5)2
Vírus védelem >99.999 % (log 5)2
Kémiai védelem Az aktív-szén szűrő csökkenti a kémiai szennyeződéseket, mint rovarirtók, belső elválasztású szerveket zavaró összetevőket, veszélyes gyógyászati szennyeződéseket és a nehézfémeket
A palack megfelel

- EPA – az Egyesült Államok Elsődleges Ivóvíz Szabályozásának

- Az Egyesült Királyság Víztartalék 2000 szabályrendszerének

- Az Európa Tanács 98/83/EC Európai Ivóvíz irányelvének

- A WHO Ivóvíz minőség megőrzési iránymutatása 3. kiadásának

Szabványmegfelelés CE, EPA, NDF, WHO, WRAS, DVGW, KIWA, KTW, LSHTM
Száraz tömeg, betéttel együtt 653 gramm
A palack tárolókapacitása 750ml
Szavatosság 2 évComments are closed.