Kiegészítés a fegyver replikák sorozathoz

Korábban már írtunk arról, hogy napjainkban a fegyver replikák egyre népszerűbbek. Ennek megfelelően igen sok kókler van a piacon. A különböző katonai hagyományőrzőkről – tisztelet a kivételeknek, tényleg nem szeretnék senkit megsérteni – a maguk fabrikálta fegyverekkel és kiegészítőkkel nem is beszélve. Amikor replikát veszünk el kell dönteni, hogy mire szeretnénk használni. Dekorációként a falra vagy hadijátékok kellékeként.

Ha dekorációs céllal vásárolunk replikát, akkor ajánlani tudom a spanyol Denix termékeit. A céget 1967-ben alapították és mára a replikák piacán meghatározó gyártóvá vált. Minden terméküket Spanyolországban készítik, elsődlegesen cink-alumínium ötvözetből. A zamak vagy jobban ismert nevén spiáter, egy könnyen önthető ötvözet. Szilárdsága azonban nagyon alacsony, ezt némi réz hozzáadásával javítják, de erősebb igénybevételre így sem alkalmas. További alapanyagként lucfenyőt és különböző műanyagokat használnak a replikák elkészítéséhez.

A Denix mellett mindenképpen meg kell említeni a Joh. Vogler GmbH-t, mely a spanyolok hivatalos viszonteladója Németországban 1971-óta. Johann Vogler 1893-ban nyitotta meg vaskereskedését a München melletti Ascheim-ben. Az immár 4. generációs családi vállalkozás azonban nem tipikus vaskereskedés, sőt. Inkább nevezném régiség, ajándék és játék nagykereskedésnek. A cég által kínált portékák jelentős részét – mily meglepő – ázsiai országokban gyártják, elsősorban Kínában. Ez viszont ebben az esetben sem jelenti a gyenge minőség sztereotípiáját. A replikák területén pedig különösen figyelni kell – kellene -a hitelességre, hiszen egy vérbeli gyűjtő vagy hagyományőrző rögtön kiszúr minden eltérést.


Comments are closed.