Nanoprotech


Ázsia és Ausztrália meleg és trópusi vizeiben honos Nelumbo nucifera, az indiai lótusz nem véletlen lett a konfuciánus és buddhista tanok kiemelkedő szereplője és jelképe. A lótuszvirág a természet talán legtisztább élőlénye. Ezt a kiváló tulajdonságát leveleinek dupla felületi szerkezetének köszönheti.

Ezen a vízcseppek göbalakot vesznek fel és levisznek minden szutykot. A nanotechnológia ezt a képességet utánozza. Segítségével a tudomány a mindennapi élet szinte minden területén elő tud állítani nanométer nagyságú szerkezeteket. Pontosabban az ilyen szerkezetekkel olyan tulajdonságokkal láthatjuk el a hagyományos tárgyak felületét, melyek igen ellenállóvá teszik a környezeti behatásokkal szemben.A nanoeljárás viszonylag újnak számít a technológiák tárházában. Felhasználási lehetőségeit elsőként – a Manhattan projektben is tevékenykedő, a 20. század egyik legjelentősebb elméleti fizikusának tartott, és ennek megfelelően Nobel-díjas – Richard P. Feynman vázolta egy 1959-ben tartott előadásában. A görög gyökerekkel rendelkező nano szó jelentése törpe, de ez némileg pontatlannak is nevezhető, hiszen egy nanométer a milliméter 1 milliomodrésze. Tehát inkább egy nagyon apró valami, aminek csupán 10 atomnyi az átmérője.

A 2007-ben alapított, szentpétervári székhelyű Innovative Technologies Ltd. napjaink vezető cége a felületvédelem nanotechnológiai megoldásait kutató vállalatok között. Első egységeit 2008-ban nyitotta Bulgáriában, Belorussziában és a balti államokban. Jelenleg Oroszországban, Kínában az Egyesült Államokban és Észtországban rendelkezik gyárakkal. A kutatások során kifejlesztett, figyelemre méltó Nanoprotech márkát 2009-ben dobták piacra. Jelenleg több mint 40országban forgalmazzák, a Fontium Kft.-nek köszönhetően hazánkban is. A Nanoprotech három termékkel képviselteti magát. Az Electrich, nevének megfelelően az elektromos és elektromechanikus eszközeink, gépeink védelmét biztosítja a nedvesség és az általa okozott egyéb nyavalyákkal szemben. És még ennél egy kicsit többre is képes.

Az Anticor alapvetően a korrózió dolgát nehezíti meg. De egyben keni a fém alkatrészeket is, ennek megfelelően növeli azok kopásállóságát. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Nanoprotech – Lubricant is. A hangsúly azonban a súrlódás okozta kopás minimalizálásán van ennél a terméknél.
A Nanoprotech fenti termékei, az Acélfullánk portálon elérhető 100 ml-es kiszerelései ideálisan 2 négyzetméternyi felületre elegendőek. A szert 20-30 cm távolságból kell a felületre juttatni, maximális hatását 24 óra elteltével éri el, ideális alkalmazási hőmérséklet-tartomány: -20°C – +35°C.. A felületre felhordva kiváló tulajdonságát -80°C és +140°C fok között 1 évig megőrzi.


Comments are closed.