Browning I.

A Browning név egyet jelent a modern ismétlőfegyverek kialakulásával, ezek egyfajta szinonimájává vált. Nem véletlen. John Moses Browning talán a világ legtermékenyebb fegyverkonstruktőre volt. 128, más források szerint 129 bejegyzett szabadalmából 80-at alkalmaztak, alkalmaznak a különböző lőfegyverek gyártása során.

A Browning legenda megteremtője kétségtelenül John Moses volt, aki erős háttérrel rendelkezett. Ez a háttér nem voltmás mint apja, Jonathan Browning, aki Kentucky-ban tanulta ki a fegyverkészítés fogásait. Az általa tervezett lesikló táras, és hatlövetű forgótáras puskák igen népszerűek voltak. Ezek a modellek biztosították a családi vállalkozás anyagi alapját.

John Moses lőfegyverek iránti érdeklődése, készítésükkel kapcsolatos kreativitása hamar megmutatkozott. Mindössze 14 éves mikor testvére, Matthew születésnapi ajándékaként elkészíti első puskáját. Már ezen az egyszerű, egycsövű fegyveren is érezhető volt készítőjének zsenialitása. Néhány szerkezeti eleme annyira új megoldásnak számított, hogy később szabadalmaztatták őket.

1872-ben John Moses és öt fivére – Matthew, Jonathan Edmund, Thomas Samuel, William és George – megalapították a Browning Brothers Company-t. A vállalat vezetője a legidősebb Browning fiú lett. És igen jó vezetőnek bizonyult, mert John Moses nemcsak kiváló tervezői képességekkel rendelkezett, de az üzleti életben is nagyszerű taktikusként viselkedett. Gyakorlatilag nem volt rossz üzleti döntése. Ennek legjobb példái az egyes, patináns múlttal rendelkező fegyvergyártó cégekkel kötött szerződések. Ezen fegyvergyártók közé tartozott a Winchester, a Colt, a Remington, a Savage és a Fabrique Nationale de Guerre. Szinten mindenki, aki a szakmában valamit is számított.

Elsőként a Winchester-rel kötöttek együttműködést 1879-ben. Néhány írásban azt olvashatjuk, hogy a Winchester felvásárolta a Browning testvérek vállalatát, de ez nem igaz. A 79-es szerződés csak egy egylövetű puska licencének megvásárlását tartalmazta. Ugyanakkor – és ez fontosabb volt mind a két fél számára – egy közel két évtizedes, sikeres üzleti kapcsolat alapját is jelentette. A következő években olyan legendás fegyverek konstrukciói kerültek ki John Moses Browning keze alól – gyakorlatilag a Winchester külsős konstruktőrévé vált - mint az 1886, 1887, 1892, 1894 és 1895 modellek. Ezeknek számos típusa jelent meg a piacon – a képen néhány változat, fentről az 1886-os modellekkel kezdve.

A Winchestre gyárban készült Browning-féle fegyverekről beszélve mindenképpen meg kell említeni az M1897 ‘Trench Gun’ shotgun-t, mely az 1902-es Automatic-5 elődjének is tekinthető. A hadseregnél rendszeresített típus csövére egy perforált hűtőlemezt helyeztek. A fegyver félelmetesen hatékonynak bizonyult közelharc során, különösen ha az M 1917-es bajonett is ott figyelt a csöve alatt. Meg is becsülték, 1897 és 1957 között valamivel több mint 1 millió darabot gyártottak belőle.

John Moses tehetségét a Winchester szerette volna kisajátítani, de a feltaláló ezt taktikusan kivédte. Szabadalmaiból, többnyire licenc formájában juttatott a korábban említett fegyvergyártó cégeknek is. A vadászfegyvereket például a belgiumi Fabrique Nationale de Guerre herstal-i üzemében készítették. Akárcsak 1952-től az 1902-ben piacra dobott Automatic-5 Shotgun-t, mely a jobboldali képen a mester kezében is látható. Korábban, 1940-től a Remington gyártotta az Automatic-5 különböző típusait.

A Shotgun-hoz hasonló sikereket ért el Browning az általa tervezett pisztolyokkal is. Ezek egy részét a fent említett belga cég, másik részét Samuel Colt vállalata gyártotta.Leghíresebb modellje kétség kívül az M1911 Colt 45. félautomata pisztoly. Browning, egy korábban tervezett 38.-as pisztolyát alakította át az új, szintén általa kifejlesztett 45.-ös lőszerhez. Az új kézifegyverrel szemben támasztott követelmények legfontosabb eleme a megfelelő tűzerő volt. Az Egyesült Államok hadserege által, 1906-ban kiírt pályázat ezen pontjának a Colt 45.-ös kiválóan megfelelt. És a többinek is. Ennek köszönhetően nem kisebb vetélytársakat győzött le, mint a Savage Arms-t és a Deutsche Waffen und Munitionsfabriken-t – a Parabellum gyártóját. Az US Army tisztjei és speciális egységei körében 1911-ben állították rendszerbe a Colt 45.-öst.

Az új hadipisztolyt hatékonysága hamarosan a legendák körébe emelkedett. Az USA hadseregének általános oldalfegyvere volt egészen az 1980-as évek végéig.


Comments are closed.