Fällkniven

Az északkeleti svéd kisvárosban, Boden-ben – az orosz támadások kivédése érdekében építették ki erődrendszerét a 20. század elején, napjainkban is ez a legnagyobb helyőrség Svédországban – 1984-ben alapította meg vállalkozását Peter Hjortberger, melyet egyszerűen Fällkniven-nek keresztelte el. A Fällkniv svéd nyelven zsebkést, rugóskést jelent. A gyakran, helytelenül Fallkniven írásmódban szereplő cég sokáig csak importált késekkel foglalkozott.A piacon még saját késsel nem szereplő cégnek 1987-ben sikerült megnyernie az FMV – a svéd hadsereg technikai és ellátó hivatala, amolyan hadtáp – egy kiírását. A svéd hadak vezetői harci pilótáik számára kívántak túlélőkést beszerezni. A feladat nem volt csekély, a tervezés és ehhez kapcsolódó tesztelések nyolc évig tartottak. A cég első, saját kése, az F1 végül 1995 augusztusában debütált. Mondjuk nem akármilyen közönség – a Svéd Királyi Légierő pilótáinak igen kritikus tagjai – előtt.

És valóban nagyon jól sikerült darabról van szó.  Az első szériák pengéit a solingeni Linder cég készítette ATS 34-es acélból. A laminált VG10-es acélból gyártott 98 mm hosszú, 4,4 mm vastag és 27,2 mm széles, 59 HRC-re edzett pengék már Japánból származnak és tényleg meggyőzőek. Konvex élezésének megfelelően a kés hátáig fel van köszörülve, domború hegye van. Ezeknek köszönhetően a 150 grammos vas kiváló vágóképességgel rendelkezik és könnyedén irányítható. A rombusz mintázatosan érdesített, Thermorun – vegyi anyagoknak és UV sugárzásnak ellenálló műgumi – markolata, enyhén kiszélesedő markolatgombja – a markolattüske 1 mm-re lóg ki – biztos fogást nyújt. Ennek ellenére a cég 25. évi jubileumán megjelent katalógusában az alapító egy kicsit túlértékeli az Fällkniven F1-est.

Peter Hjortberger egyenesen a világ legmodernebb vágóeszközének nevezi. A nyolcéves fejlesztést pedig azzal – itt azért szélesen vigyorogtam – magyarázza, hogy a pilótáknak szánt túlélőkést integrálni kellett a JAS 39 Gripen vadászbombázó fegyverrendszeréhez. Ebből a negyedik generációs könnyű vadászbombázóból 14 áll hadrendben a magyar légierőnél. Azt nem tudom, hogy ezek esetében is a fegyverrendszer részét képezi az F1. Visszatérve a késhez, azt el kell ismerni, hogy világsikert értek el vele és változataival. A fejlesztések pedig a későbbi Fällkniven vadász- és túlélőkések alapját jelentették. Napjainkban a cég a világ késgyártóinak egyik meghatározó tagja. Méltán, mert késeik, jók, nagyon jók!


Comments are closed.