Zero Tolerance

Az Oregon állambeli Tualatin városkában székelő Zero Tolerance Knives-t 2006-ban alapították. A ZT, tehát viszonylag fiatal, de a mögötte álló japán KAI több mint száz éves múltra tekint vissza. Ez gyakorlatilag a kezdetektől fogva predesztinálta az új cég késeinek eddigi eredményeit.

A KAI alapjait 1908-ban, Saijiro Endo hozta létre Seki-ben. A következő évtizedekben a család számos részvénytársaságot alapított a kés- és pengegyártás területén. Japánban ők dobták piacra az első cserélhetős pengéjű borotvákat. 1947-ben a Seki-től valamivel több mint 50 km-re fekvő Nagoya-ban megalapítják a Feather Shokai Co. Ltd. és megkezdték a borotvák és evőeszközök nagykereskedelmi gyártását. A KAI márkanévvel ellátott pengék 1951-ben kerültek a vásárlókhoz. A vállalatcsoport folyamatosan bővül, elnevezése is gyakran változik – a Feather Shokai és Sanwa Shokai egyesítésével létrehozzák a Sanwa Co. Ltd.-t, ez néhány év múlva a Sanwa Hamono Kogyo Co. Ltd. elnevezést veszi fel. A Seisakujyo megalapításával a konyhai kések piacán is jelentős szereplőkké válnak. 1992-ben már hat központi üzem, leányvállalat felett rendelkezett a Kai Industries Co., Ltd.

A vállalatcsoport első külföldi tagja az 1977-ben, Portland-ban alapított Kai USA Ltd. volt, mely evőeszközöket gyártott. A következő években többek között Solingenben, majd Guangdong-ban – Kuangtung, portugál átírásban Kanton tartományként ismert, székhelye Guangzhou (Kanton város) -, az ezredfordulót követően pedig Vietnamban és Dél-Koreában alapítottak KAI leányvállalatokat.

A Kai USA Ltd. jelenleg három márkával rendelkezik: a kifejezetten konyhai késeket – no nem akármilyeneket – készítő Shun-nal, az 1974-ben bemutatott Kershaw és a Zero Tolerance névjegyeivel. Ez utóbbi kettő a Kai taktikai részlegének képviselői. Gyakran – és gyakorlatilag jogosan – a két márkát együtt említik. A Zero Tolerance esetében valóban érvényes Plautus ókori mondása - Nomen est omen. A legjobb alapanyagokkal és olyan késes szakikkal dolgoznak mint Rick Hinderer  vagy Ken Onion. A ZT 0350 tervezője ez utóbbi volt. És szokásához híven kiváló munkát végzett.

Az alsó keresztzáras biztosítású, 82 mm hosszú, 3 mm vastag, S 30V anyagú – a CPM-S30V típusjelzést is használják – penge, a két oldalán található nyitópöckök és a Speed Safe® mechanizmusnak köszönhetően gyorsan és könnyen nyitható. Ebben – nem mintha feltétlenül kellene – segítséget jelenthet a flipper is. A penge fekete, tükröződésmentes Wolfram DLC bevonatot kapott. A DLC – Diamond-like carbon – különféle amorf formájú karbon anyag, esetünkben a wolfram felhasználásával készült réteg (némileg egyszerűsítve). Mivel a wolfram elnevezése angol és francia nyelvterületen tungsten, ezért a Tungsten DLC megjelölést is használják.

A markolat alaplemeze acél, a markolathéj G-10-es műanyag, mely jó fogást biztosít még nedves kéznek is. Csíptetője átszerelhető, heggyel felfelé és lefelé, bal és jobb oldalon egyaránt viselhető. A ZT 0350 egy igen masszív, bár a maga 175 grammjával sokaknak nehézkes folder. Képességeit tekintve – bár a penge hosszával lehetnek problémák – egy igazi EDC.


Comments are closed.