Fantoni

Olaszország északkeleti részén fekszik Friuli–Venezia Giulia régió, melynek nyugati területén található Pordenone megye. És ennek egyik, alig 12 ezres városa Maniago. Gondolom ezek a földrajzi információk senkit nem hoznak lázba. Még az is csak keveseket érdekel Magyarországon, hogy ebben a városkában működik a Fantoni Srl. Ez érthető, hiszen Renzo Fantoni 1980-ban alapított késgyártó cége sokáig nem jelent meg a piacon saját márkával.

A Fantoni, saját modelljeinek piacra dobása előtt olyan nagynevű cégeknek gyártott késeket mint a Gerber, a Lone Wolf  vagy a Beretta. Véleményem szerint ez igencsak megfelelő kiindulási pont. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a legnevesebb késkészítőkkel és tervezőkkel dolgoznak, akkor már érdemes kézbe venni egy Fantoni-t.

Például a William (Bill) Harsey, Jr. tervezte Tactical folder HB02 egykezest. Az elsősorban taktikai feladatokra tervezett kés a HB01-es modell kisebb változata. Pengéje 80 mm hosszú, 3,2 mm vastag, CPM-S30V típusjelzésű - 1,45% szén, ~14% króm, ~1,4% kobalt, 2% molibdén, 0,2% nitrogén és 4% vanádium összetételű - rozsdaálló porkohászati acélból készült. A 61-62 HRC keménységre edzett, “stone washed” penge magas karbidtartalmának köszönhetően kiváló éltartású, keménysége ellenére viszonylag könnyen élezhető. Kialakítását tekintve spear point kivitelű (azaz tőrhegyű), amin fokélet alakítottak ki. Ezt sokan nem tartják ideálisnak, mert csökkenti a penge szilárdságát.

A keresztzáras kés egykezes nyitását a penge két oldalán elhelyezkedő nyitópöckök teszik lehetővé. A majd 100 mm hosszú és 12 mm vastagságú markolat alaplemeze titán, héjazata G10-es üvegszálas műanyag. Fogása kényelmes, stabil és biztonságos. A markolathason az ujjmélyedés ideális méretű. A pengető részét képező “cápauszony flipper”-nek köszönhetően nem lehetséges az előrefogás. Ennek méretén lehet vitatkozni, de legalább nem akadozik a zseb anyagába és nem nyit magától. A pengehát kiemelkedő részén, a markolat tövénél keresztirányú rovátkolás található, ez a jimping. Kitűnő támasz nyújt a hüvelykujjnak. Szintén a biztos fogást szolgálják a markolaton kialakított barázdák. A markolat végén egy jókora zsinórfuratnak köszönhetően csukló- vagy markolatszíj is felszerelhető. Bár véleményem szerint erre ennél a késnél nincs igazán szükség. Titán csíptetője természetesen átszerelhető.

Kezes darab, azt nem mondanám, hogy olcsó, de a minőséget meg kell fizetni. És itt valóban minőségről beszélhetünk. Vegyük csak a penge anyagát, a CPM-S30V acélt. Ezt minden gyártó – árának megfelelően – csakis a felső kategóriás késeknél használja.  A Fantoni Tactical folder HB02 pedig ebbe a kategóriába tartozik. Nem véletlenül.


Comments are closed.