EDC

Mostanában sokat lehet hallani az Every Day Carry kifejezést. Magyarul ez a hétköznapi viselésre, vagy hordásra javasolt dolgok összességét jelenti. Szóval meglehetősen tágan értelmezhető, sok minden belefér. Ennek megfelelően egy EDC motyó összeállítása tulajdonosának személyiségét, életmódját is tükrözi. Sokan összekeverik az EDC és a túlélőfelszerelést. Pedig a kettő között igen nagy a különbség.

BCB Bushcraft Survival Kit SAS túlélőcsomag (CK028L)

A különbséget az jelenti, hogy mindennapjaink során nem császkálunk a fent látható csomaggal. Ugyanakkor valóban nem árt, ha olyan tárgyak is kezünk közelében vannak, melyek bizonyos nehézségeken átsegítenek. Ezek egyike a kés – természetesen betartva a 175/2003. (X. 28.) Kormányrendelet mellékletének a) pontjában leírtakat -, mely a kutya mellett az ember legjobb barátja. A választást ízlésünk és pénztárcán határozza meg ebben az esetben. Lehet egy olcsóbb darab, például a CRKT K.I.S.S. Tanto. Vagy a felsőbb kategóriába tartozó Fantoni Tactical folder HB02.


Akik jobban kedvelik a kisebb, könnyebb, rejthető darabokat, azoknak tökéletesen megfelelhetnek a nyakkések. Ezek nem feltétlenül rendelkeznek rövidebb pengével. Az Izula pengehossza 73 milliméter,  teljes hosszúsága 158 mm.

A kés helyett igen hasznos lehet egy Multi-tool. Ennek kiválasztásánál is – mint általában minden eszköznél – vegyük figyelembe, hogy milyen gyakran lehet szükségünk az egyes funkciókra. A belépő szintű, még a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek is megfizethető Leatherman Wingman LM19100 mindent tartalmaz, amire egy átlagos helyzetnél kicsit bonyolultabb esetben szükség lehet. Mérete is ideális, zárva mindössze  9,7 cm, súlya csupán 198,4 gr. Amennyiben valakinek ez túl macerás szerszámot jelent, annak a Schrade titán multi-tool-t tudom javasolni.

A mindennapi viselethez nem tartozik hozzá szorosan a zseblámpa, de az EDC felszereléshez ajánlott egyet hozzátenni. No nem az egyébként kiváló LEDWAVE Z-10 kézi és fegyverlámpára gondolok. 

Ez, a több mint 200 mm-es hosszával egy kicsit kényelmetlen erre a célra. Valami kisebbre, átmeneti megoldásnak tökéletesen megfelelő, akár a kulcstartóra felfűzhető, strapabíró, erős fényű LED lámpára. Ezek ára is igen kedvező. Az INOVA Microlight víz- és ütésálló kivitelű darabja alig több mint 2000 forint.

Én nagyjából – a multi-tool azért néha kimarad – ennyit hordok magammal a telefon és az óra mellett. Egy kicsit pontosítva, egy erős felépítésű acéltestű toll is van a zsebemben. Ez ugyan nem önvédelmi, de erre a célra kifejlesztett darabok is évek óta szerepelnek a késgyártó cégek kínálatában. Nekem a napokban volt kezemben a Schrade SCHPEN3S jelzésű típusa. Egy elegáns és igényes kivitelű, 6061-es alumíniumból készült golyós- és töltőtoll. Értő kezekben igazi fegyver lehet. Erős fém csíptetője van, szabvány tollbetéttel vagy átszerelve tintapatronnal használható.


Comments are closed.