SOG Blade Light

A SOG történetével foglalkozó korábbi bejegyzésben már említettünk néhány darabot a cég termékei közül. Idén jelent meg – pontosabban októberben kerül piacra – a Blade Light Fixed BLT 10-K

és a Blade Light Folding BLT50-N típusnévre hallgató késeik. Mint az elnevezés is jelzi az előbbi fixpengés, az utóbbi pedig csukható.

A két modell esetében az üvegszál erősítésű markolatba (Glass-Reinforced Nylon), a kézvédőnél oldalanként 3-3 LED került beépítésre. A fixpengés  darab 145 mm x 4.6 mm clip point pengéje 9Cr18MoV acélból készült, HRC 58-60 keménységű. Az egy darab AA, tehát 1,5 V feszültségű alkáli ceruza elem 175 percig biztosítja a hat LED energiaellátását. A cég adatai szerint ezek 25 lument szolgáltatnak. Ez utóbbi adat többségünk számára nem sokat jelent, ráadásul önmagában egy kicsit félrevezető. Ezért némileg leegyszerűsítve. A lumen nem más mint a fényáram, a fényforrás minden irányban szétsugárzott fényteljesítményének összessége, mely a fényerősség és a besugárzott térszög szorzata. Minden egyéb világítástechnikai mértéket ehhez viszonyítunk. 1 lumen az a fényáram, amelyet az 1 kandela fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó, pontszerű fényforrás 1 szteradián térszögbe sugároz.

Természetesen felmerül az a kérdés, hogy a kandellát mihez tudjuk viszonyítani. A viaszgyertya 1, a petróleumlámpa 30, az 100w-os kriptonizzó 120 míg egy egyszerű vetítőlámpa 2.000 kandela fényerőt produkál. Gyakorlati szempontból egyszerűbb lenne a Lux megadása. Ez nem más mint a megvilágítási erősség, a felületet érő fény mértéke. Megadja, hogy egy adott felület mennyire van kivilágítva, vagyis mekkora fényáram jut1 m2-nyi felületegységre lumenban. 1 lux a megvilágítása annak a felületnek, amelynek 1 négyzetméterére merőlegesen és egyenletesen 1 lumen fényáram esik. A konkrétabb összehasonlításhoz, 20 cm magasságból a következő fényerők: szükségvilágítás 1 lux, folyosó 50 lux, iroda 500 lux.

Magyarán a 25 lumen elegendő fényt biztosít a penge közelében, egy átlagos zseblámpának megfelelően.  A gyártó adatai szerint a LED-ek vízállósága az IPX-7* szabványnak megfelelő.

A Blade Light Folding BLT50-N, fixpengés társához hasonlóan 9Cr18MoV, HRC 58-60 keménységű clip point pengével rendelkezik. Mérete 99 mm x 28 mm, súlya 122 gramm. Markolatának anyaga szintén Glass-Reinforced Nylon, melyben két darab AAA mikroelem kapott helyet. Ezek kapacitása 260 percig biztosítja a 34-37 Lument.

Azt el kell ismerni, hogy mind a két darab tökéletesen fel van építve, marketing szempontból. Az más kérdés, hogy egy kés hatékonyságát mennyiben növeli a beépített áramkör és lámpa.


Comments are closed.