ESEE

Jeff Randall és Mike Perrin 1997-ben indította el Randall’s Adventure & Training elnevezésű vállalkozást. Ebben az esztendőben szervezték meg első túlélőtúrájukat és táborukat a dél-amerikai vadon mélyén. A táborban használt kések minősége gondolkodóba ejtette a szervezőket. Egyszerűen nem voltak praktikusak, tehát tervezni kellett egy megfelelő darabot. Ez lett a machetét idéző RTAK, melynek – bár kis szériában jelent meg – piaci sikerei felbuzdulva Randall és Perrin további kések tervezésébe fogtak.2002-ben az egyik legismertebb egyesült államokbeli késgyártóval, az Ontario Knife Company-val kötöttek szerződést a RAT kések gyártására. Az elgondolás jó volt, de az Ontario hozzáállása már kevésbé. A folyamatos minőségi problémák miatt a RAT nem újította meg a 2007-ben lejáró licencet. Randall és Perrin minden részleteiben jobb késeket, a piac kihívására gyorsabb reakciókat kívánt. Elvárásaik nem véletlenül ily nagyok, ők – a Közép- és Dél-Amerikában élő őslakosok évszázados tapasztalatait felhasználva – valóban magas szinten oktatják a túlélés művészetét. Hallgatóik többek között a világ prominens katonai alakulatainak tagjai közül kerülnek ki. Ezeknek az uraknak pedig nem lehet mindenféle vasat a kezükbe adni. Ennek megfelelően gyártót váltottak. Az Ideho Falls városban bejegyzett, megfelelő gyártási és fejlesztési tapasztalatokkal rendelkező Rowen késgyártó cég mellett döntöttek Randall-ék. Késeik új tokot, rögzítési rendszert, a pengék jobb bevonatot kaptak. Az 1095-ös szénacél hőkezelési eljárásán is változtattak, amely egyértelműen javította tulajdonságait.

Mivel az Ontario – finoman szólva inkorrekt módon – továbbra is gyártotta, gyártja a RAT késeit, ezért a Rowen által készített darabok jelölése is más. A penge méretétől függően RC-3, RC-4, RC-5 és RC-6 jelzéssel kerültek piacra. 2010 februárjában az eredeti Randall’s Adventure & Training elnevezésen is változtattak. Mint a hivatalos közleményben tudatták, egyértelműen meg akarják különböztetni termékeiket az Ontario RAT késeitől.

A sajátosan, spanyol és angol szavakból összeállított “Escuela de Supervivencia, Escape and Evasion” elnevezés és logo jelzi az igazi RAT késeket. Ennek megfelelően a korábbi RC jelöléseket az ESEE váltotta fel. Az IZULA modellek jelölése egy kicsit más. A perui esőerdőben élő, a Hymenopterákhoz tartozó nagy Mutillák helyi elnevezését nem véletlenül kapta ez a széria. A hangyafajok többségével ellentétben az izulák szárnyatlan nőstényei kifejlett fullánkkal rendelkeznek. Szúrásuk gyulladással, nagyfokú lázzal, gyakran önkívülettel és hányással jár.


Comments are closed.