Benchmade

A Roberta és Les de Asis vezette oregoni cég kései és egyéb eszközei nem ismeretlenek a magyar piacon. Termékeik nem kifejezetten pénztárca kímélőek, de cserében minőséget kapunk. Az 1979-ben, Kaliforniában alapított vállalat eredetileg a Bali-Song nevet viselte, majd 1988-ban a Pacific Cutlery Corporation-ra keresztelték át. A cég két évvel később áttette  székhelyét az oregoni Clackamas-ba. Korábbi nevét és profilját ugyan nem feledve, a balisong-ok, azaz a pillangó kések mellett taktikai, vadász- és munkakéseket is készítenek. Egyes késeieken – értelemszerűen a pillangókéseknél -, például a Charles Marlowe tervezte Mangus-on a BALI-SONG logó díszeleg. Formáját meghazudtolva azonban ez a kés nem pillangó.

A Benchmade kései nem csak árban, de minőségben is a közép és felső kategóriákba tartoznak. Pengéi többek között 154CM, D2 acélokból, S30V rozsdaálló porkohászati és CPM-M4  gyors szerszámacélokból készülnek. A pengék formája szintén változatos. Az amerikai tanto, a Clip és Drop point mellett a sheepsfoot pengeforma is megtalálható késeik között. Az utóbbi, birkaláb elnevezéssel talán ismertebb. Kialakításának lényege, hogy a hát folyamatos ívben csatlakozik az élhez. Tehát nincs hegye a pengének. Ennek megfelelően a mentő, illetve a konyhai használatra szánt késeknél találkozhatunk vele. Egy kicsit pontosítva, ezek nem klasszikus sheepsfoot pengék, mivel többnyire rendelkeznek egy kis hassal – a penge ívelt része a hegy alatt. A fent látható Benchmade 915BK Triage is mentőkésként fut a piacon. A megnevezés ugyanolyan megtévesztő lehet, mint a túlélő kategória. Ez a darab azonban tényleg használható. Pengéje N680-as acél, markolata G10-es, üvegszálas, zárszerkezete Axis, hevedervágóval és üvegtörő tüskével is ellátva.

A cég eredetileg vörös, kék, fekete, majd arany osztályba sorolta késeit. Az Államokon kívül gyártott, belépő szintű vörös kategóriát 2010-ben megszüntették.


Comments are closed.