CRKT Kommer Fulcrum

Nemrég került a kezembe a CRKT Folcrum nevezetű kése, mely 2008-ban kiérdemelte az IWA Innovációs díját. Tehát nem egy friss késről van szó, ennek ellenére igen kevés információt találtam róla. A Russ Kommer tervezte bicska talán elegánsnak is nevezhető, bár az én ízlésemtől kicsit messze áll a CPL markolat.

Pedig pont a markolat a kés különlegessége. A 70 mm hosszú, 2,5 mm vastag, AUS 8-as acélból készült pengét a szétcsúszó markolat nyitja. A késes körökben jól ismert Charles Kain által kifejlesztett és szabadalmaztatott nyitási mód teszi egyedivé a Kommer Fulcrum-ot. A kés megfelelően lapos, csukva 100 mm, nyitva 159 mm hosszú és mindössze 77 grammot nyom.A Drop Point formájú penge a 7404 Deluxe modellen fekete titán-nitrid bevonatot kapott.

Az egykezes nyitású és zárású kés szerkezete megihlette a CRKT egyik ismert tervezőjét, Tom Stokes-t is. A Flame névre keresztelt késének formavilága már közel sem olyan visszafogott mint a Kommer Fulcrumé. Gyakorlatilag nincs rajta egyenes vonal.

Gondolom teljesen egyértelmű, hogy miért kapta a Flame nevet. A 68 mm hosszú, AUS8-as acélból készült penge drop point formájú, konkáv köszörülésű. A CRKT logó lézerrel marták a pengébe. A kés nyelének váza a magas széntartalmú rozsdamentes acélból készült. Burkolata fekete, galvanizált, 6061 T6 alumínium. A nyitott állapotban 178 mm és 125 gramm súlyú késnek igen kényelmes fogása van. A leszerelhető csíptetővel ellátott 7406-os modellnek is van egy fekete, titán-nitrid bevonatú, tükröződés mentes pengével szerelt változata.

A Flame egy kicsivel drágább, mint a Kommer, de megéri az árát.Comments are closed.