Gerber BG – Ultimate Multi-tool

A Gerber Bear Grylls kollekciójának minősége igen erős vitákat keltett. Sokan úgy vélik, hogy a cég BG kései az olcsó tucattermékek kategóriájába tartoznak. Mindenki véleményét tiszteletben tartva megjegyzem, hogy a BG széria egyes darabjai kétségkívül nem igazán survivor-ok. Azonban nem is erre a célra készültek. Pontosabban, józan paraszti ésszel például a BG zsebkés nem feltétlenül alkalmas arra a feladatra, melyre egy Fällkniven F1 igen. Nem véletlen, hogy egy gyakorlott vadonjáró általában két vasat hord magánál, vagy a nagy mellett egy használható Multi-toolt (multitool-ként is írják, kinek ízlése szerint). A multi-tool eszközöket sokan nem kedvelik, felesleges kacatnak tartják. Egy jó darab azonban igen hasznos lehet, hiszen egyesíti a zsebkést és a gyakran használatos szerszámokat.A multiszerszám napjainkra egyfajta divattá vált, ennek megfelelően rengeteg formában, és igen változó minőségben beszerezhetők. A legtöbb neves késgyártó cég, többek között a Victorinox, a Leatherman, a Sog, a CRKT és természetesen a Gerber is készít multi-tool eszközöket. A legismertebbek kétség kívül a Victorinox termékei, de – szerény véleményem szerint – használhatóságuk sok tekintetben kérdéses. Az 1983-ban, Timothy S. Leatherman alapította, portlandi Leatherman cég szerszámai azonban etalonnak számítanak.

Leatherman surge

Minőségüket, sokoldalúságukat csak kevés gyártó képes követni. A következők ezek közé tartoznak.

Például Spencer Frazer Santa Monica-ban székelő cége, mely 1986-ban kezdte meg működését, de gyorsan a piac elismert tagjává vált. Első multi eszközükkel 1990-ben léptek az érdeklődők elé. Napjainkban a SOG-nak több mint 50 egyedi szabadalma van.

SOG Multi-tool

Ugyancsak az Egyesült Államokban, az Oregon állambeli Tualatin városban található a felsorolt cégek legfiatalabb tagja, a CRKT. Rod Bremer 1994-ben létrehozott vállalata nevében is szerepel a multi-toll, legalább is utalnak rá. Columbia River Knife & Tool.

Némi kitérő után térjünk vissza szösszenetünk címében szereplő eszközhöz. A BG széria egyes darabjain talán lehet fanyalogni, de a Gerber BG – Ultimate Multi-tool-on nem.

A nyitott állapotban 160 mm, csukva 102 mm hosszú, mindössze 270 g súlyú multi-tool magán viseli a Gerber többévtizede szakmai tapasztalatát. A katonai minőségű kordúra tokban elhelyezett multiszerszám formájában némileg eltér a cég korábbi, hasonló termékeitől. A nem kifejezetten téglalap alakú, texturált gumibevonatú markolata kilenc különböző, 420Hc-s acélból készült szerszámot foglal magába. A 12 funkciós multiszerszám nyolc eszköze, logikusan – mint a multi-tool-ok többségénél – kifelé nyílik, a markolat(ok) kialakításának köszönhetően megfelelő erőt tudunk kifejteni az egyes szerszámok használata során. A markolaton kialakított mélyedés lehetővé teszi a pengék egykezes nyitását. A SAFE. T. PLUS™ rendszer biztosítja az azonos méretű sima és fogazott pengéjű kések, a fűrész, a csillag - Phillips és bit-ként is ismert -, a kicsi, illetve a közepes méretű lapos csavarhúzók, az olló és az egy eszközön kialakított konzerv- és üvegnyitó rögzítését. Az egyes szerszámok, a méretűk által behatárolt területeken jól használhatóak. Az olló hatékonysága kifejezetten meglepetés, hiszen ekkora méretben általában haszontalannak bizonyul.

A multi-tool legerősebb szerszáma a rugós, csőrös fejű kombinált fogó. Szöghúzásra, csavarozásra, dróthajlításra és – vágópofáinak köszönhetően – vágásra is használható.

A multiszerszámok természetesen nem szerszámos ládák, de egy megfelelően kiválasztott darab sok mindenre alkalmazható. A Gerber BG – Ultimate Multi-toll egy ilyen szerszám. Semmi fölösleges, valójában használhatatlan eszköz, masszív markolat, biztos fogás és használat.


Comments are closed.