A Kés világa VI.

A jó vadászkés meghatározása a túlélőkésekhez hasonlóan sok vitát gerjeszt a szakértők körében. A kérdések egyike, hogy fixpengés vagy  összecsukható a megfelelőbb? Az előbbi erős és nagy vágóerővel rendelkezik, az utóbbi viszont kisebb és kényelmesebb. A vadászok többsége alapvetően a fixpengés vadászkések mellett teszi le az esküt. Tény, hogy egy fixpengés kés, főként, ha vadász igen meggyőző.

Tony Lennartz tervezte vadászkés zsigerelésre és darabolásra is kiválóan alkalmas. A 4,8 mm vastag, 120 mm hosszú, Böhler N695 rozsdamentes acélból készült, 57 HRC keménységű penge biztosítja a súlyt és a vágási képességet. Micarta markolatának kiképzése biztos, határozott fogást nyújt.

Az előítéletek ellenére a nyitható pengés kések között is fellelhető a vadászok számára használható darab. Ezek egyike az 1939-ben, Portlandban alapított Gerber Legendary Blades terméke. Joseph Gerber egykori vállalata – 1987-ben a finn Fiskars felvásárolta – 1991-ben dobta a piacra Gator nevezetű kését. Sikerét bizonyítja, hogy különböző pengeanyaggal és formával a mai napig gyártják.  A Gerber Gator 22-46069 420HC-s acélból, clip point formájú pengével, felsőzáras biztosítással készült. A Gator DP pengéje ezzel szemben az egyik legjobb tulajdonságokkal rendelkező korróziótűrő acél, ATS-34-es. A formája enyhén hasas Drop Point, a levezető él V keresztmetszetben a pengehátig fel van köszörülve.

A penge tehát változó, de a kés formája állandó. A 95 mm-es pengéhez egy 126 mm hosszú markolat illeszkedik. A hosszú, 33 mm széles és 20 mm vastag markolat 43% üvegszál tartalmú DuPont Zytel, illetve erre épített krokodilbőr-mintázatú Kraton. Kialakításának köszönhetően nagyobb erőt tudunk kifejteni vágásnál, de a finomabb műveletekhez is kiválóan alkalmas.


Comments are closed.