Málházás

A túrázáshoz feltétlenül szükséges felszerelések taglalása során már szóba került a hátizsák. Fő típusait is megemlítettük és a normális pakolás alapszabályait szintén ismerjük. Az, hogy ki milyen felépítésű zsákot szeret, természetesen szubjektív. Azonban nem árt, ha a praktikumra is figyelünk. Napjainkra a külső vázas hátizsákok szinte teljesen kivesztek, pedig moduláris felépítésük igen sok variációt biztosít. Szóval valami mást kell kitalálni, ha nem akarunk igen fontos dolgaink és ruháink között folyamatosan kotorászni. A kaliforniai – Los Angeles-től délnyugatra fekvő – Gardena városában, 1988-ban alapított Maxpedition egy kicsit másként állt, áll a különböző táskák és tartók gyártásához, mint a hasonló profilú cégek többsége. Módszerűk és felfogásuk roppant egyszerű. Mindenhez a katonaságnál már bevált alapanyagokat használni, a termékeket katonákkal, rendőrökkel és tűzoltókkal teszteltetni. A fegyveres testületek igen leleményes tagjait a tervezés folyamatába is bevonják.  A sima vállpánttól az övtáskaként is használatos – természetesen nem a susogós gatyák felett láthatókra gondolok – kisebb táskák, telefontartókon keresztül egészen a hátizsákokig ezt a gyakorlatot követik.

Ennek köszönhetően valóban profi, használható és nagyon tartós tatyókat és egyebeket készítenek. Semmi fölösleges sallang. Minden célszerű és egyszerű. Felhasznált alapanyagok: 1000-Denier (egy egységnyi tömegű lineáris sűrűség szálak) nylon és DuPont teflonszövet, YKK zipzár, háromszoros poliuretán bevonat. Kompozit, műszál alapú cérna, paracord zsinórok,  UTX-Duraflex csatok. Belső varratok ragasztva, az erősebb igénybevételnek kitett pontokon duplán varrva.

Ahogy az umbriai Sarsinában, i.e. 254 környékén született római vígjátékíró Plautus - eredeti nevén Plotus –  fogalmazott: Nomen est omen! A klasszikus, némileg elcsépeltnek hangzó mondás eredeti jelentése: Nevében a végzete. Általánosan használt fordítása: A név kötelez. A Maxpedition, nevének megfelelően tényleg maximálisan profi termékeket kínál.

Az egykori, viszonylag kicsi vállalkozásnak napjainkra az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Hondurasban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Európa 15 államában van hivatalos forgalmazója. Tudomásom szerint kicsiny hazánkban 2011-ig nem volt lehetőség eredeti Maxpedition termék beszerzésére. A kések, túlélőfelszerelések és egyéb hasonló finomságokkal  foglalkozó acelfullank.hu on-line késbolt révén azonban már több mint 40 Mexpedition termék között tudunk válogatni. Nem kell külföldi rendeléssel foglalkozni, gyors és korrekt beszerzési forrás.


Comments are closed.