jún 23 2015

Kiegészítés a fegyver replikák sorozathoz

Korábban már írtunk arról, hogy napjainkban a fegyver replikák egyre népszerűbbek. Ennek megfelelően igen sok kókler van a piacon. A különböző katonai hagyományőrzőkről – tisztelet a kivételeknek, tényleg nem szeretnék senkit megsérteni – a maguk fabrikálta fegyverekkel és kiegészítőkkel nem is beszélve. Amikor replikát veszünk el kell dönteni, hogy mire szeretnénk használni. Dekorációként a falra vagy hadijátékok kellékeként.

Continue reading


jún 19 2015

Bárd, csatabárd, alabárd, tomahawk

Azt meglehetősen nehéz megmondani, hogy pontosan melyik volt ez első, ember által készített fegyver. Annak felismeréséhez viszont nem kell briliáns logika, hogy korai elődeink a környezetükben található faágakat, csontokat és kődarabokat használták támadásra és védekezésre. Majd a fát kombinálva az utóbbi kettővel megalkották a baltát. Az első daraboknál a balta két részét sima háncskötéllel erősítették egymáshoz. Majd őseink rájőve a kő átfúrásának idő- és munkaigényes folyamatára, az immár csiszolt baltafejet biztosabban tudták a nyélhez rögzíteni.

A balta és bárd mitikus szereppel bír az emberiség történelmében, Isteni szimbólum. Nem véletlenül vált az egyik meghatározó heraldikai jelképpé. Néhány cikkben azt olvashatjuk, hogy a balta a bárdfélékhez tartozik, de ez pont fordítva igaz. A fémek megjelenésével egyre változatosabb baltatípusokat készíthettek a mesterek. A kisméretű, max. 1 kg-os és rövid nyéllel szerelt balták, például a franciskák kiválók voltak a közelharcra és dobásra. Ezek a balták és szekercék azonban még inkább voltak szerszámok mint fegyverek. A sima bárd például többcélú eszköz  a háziasszonyok, hentesek és ácsok kezében. Az előbbiek a rövid nyelű, “fejnehéz” változatokat használták, használják. Utóbbiak a hosszabb nyéllel ellátott, aszimmetrikus vágóélű bárdokkal dolgoznak. Continue reading