dec 27 2014

Browning 111

Az 1872-ben alapított Browning Brothers Company nem csupán lőfegyvereket tervezett és gyártott – gyártatott -, de különböző sportfelszereléseket is. Bár ezeknek elsősorban az értékesítésével foglalkozott. Valójában marginális elemek voltak a cég kínálatában. A vállalat profilja 1927 után sem változott meg gyökeresen, csupán a neve és némileg a szerkezeti felépítése. A Browning Arms Company erre az időre már egy modern céggé vált. Mint elnevezése is jelzi, a hangsúly a katonai vonalon volt. A fegyverek egyéb felhasználóit a JM & MS Browning leányvállalat elégítette ki.  Continue reading


dec 1 2014

Browning II.

A Browning céggel kapcsolatban egy kést szerettem volna röviden bemutatni. Ez, mint általában, megint egy kicsit hosszabbra sikerült és a kés még nem is került szóba. Márpedig ez mégis csak egy késes oldal. Ennek megfelelően arra is rá fogok térni, de ha már a lőfegyvereknél tartottam, akkor még meg kell említeni a John Moses tervezte géppuskákat is.

Az első Browning-féle – és egyben az első, az Államokban kifejlesztett – géppuska a gázdugattyús, léghűtéses Colt Browning M1895-ös volt. A .30-as kaliberű  Potato Digger – krumpli ásó vagy dugványozó – elnevezését a földbe szúrható állványáról kapta. A fegyver M1914-es változatából – lényegi változtatás valójában nem volt a konstrukción- az Antant országok nem csekély mennyiségben rendeltek.

1917 áprilisának elején az Egyesült Államok is belépet a hadviselő felek táborába. Hadserege azonban a fegyverzet jó néhány területén felkészületlen volt. Többek között nem rendelkezett megfelelő csapattámogató gépfegyverrel. Ezt a hiányosságot volt hivatott megszüntetni a Browning M1917-es. A vízhűtéses géppuska 450 darab, .30-06 / 7.62×63 mm-es lőszer kilövésére volt képes percenként. Tüze 2000 méterig volt hatásos, azon túl inkább csipkelődött. A fegyver – és az 1936-ban kifejlesztett nagyobb tűzgyorsaságú M1917A1-es – sikerességét jól jelzi, hogy a II. világháborúban és a koreai harctereken is kedvelt fegyvernek számított.

Continue reading