jan 30 2014

Vészhelyzeti tartalék folytatva

Korábbi cikkünket folytatva, letudva az élelmiszereket, térjünk át az egyéb kellékekre. A ruházattal sokat nem kell foglalkozni, hiszen az adott. A közüzemi kimaradások azt nem érintik. Viszont az áram- és gázszolgáltatás hiánya már jelentősen befolyásolja életünket. Ennek megfelelően nem árt, ha a következőket is felkészítjük a polcokra. Lámpák, elemek és akkumulátorok, esetleg egy viharlámpa. Ez utóbbi egy kicsit avíttnak tűnhet, de valójában igen hasznos lehet. Természetesen nem az elektromos változatra gondoltam. Némi petróleum, és a karbantartott lámpás bevilágíthatja estéinket. A világítás modernebb formáját képviselik a zseblámpák. Például a Ledwave HR-3 Frontline kézi és fegyverlámpája. Ez mondjuk egy kicsit több, mint egy zseblámpa. A legújabb XENON technológiájú 3A izzóval szerelt vadász és taktikai lámpás gyári szerelékekkel bármilyen fegyverre felszerelhető. 200m-en túli hatótáv, tökéletesen koncentrált fókusz.

Nem mondom, hogy a legolcsóbb darab a piacon, viszont tényleg megéri az árát. Aki beéri egy kicsit kevesebbel, annak bátran javaslom a Peli vagy a Mag-Lite lámpákat. Sokan az akkus, mások az elemes lámpákra esküsznek. Amit minden esetben figyelembe kell venni, hogy a telepek állapotát, töltöttségét rendszeresen ellenőrizzük. A nagyon maximalisták napelemes, napkollektoros megoldással is készülhetnek – bár ez általában nem életszerű -, mely egyéb ketyeréik energiaellátását is biztosítják. Fényforrás már van, ennek egy másik verzióját a természet, némi emberi segítséggel is biztosítja és meleget is biztosít. Ezért ezeket a segédeszközöket is raktározzuk el. Nevezetesen egy tekintélyes fixpengés és egy kisebb mindenes kést. Például egy Fällkniven Spyderco párost. Majd folytassuk gyufával, és biztos, ami biztos egy jó szikravetőt is szerezzünk be. Ha van egy megfelelően összerakott Bug Out Bag a kezünk ügyében, akkor ezek az eszközök már adottak.

Lámpánk és késünk van, gyakorlatilag mindent meg tudunk oldani. Ha valakinek nincs otthon - márpedig valószínű, hogy sokaknak nincs – egy rendesen ellátott szerszámos ládája, akkor mindenképpen javallott egy Multi-tool beszerzése. A Leatherman és a SOG igen jó darabokat kínálnak.