júl 17 2013

CRKT Alaska Pro Hunter

A Minnesota államban született  Russ Kommer tervezte Alaska Pro Hunter jó pár éve jelent meg a piacon, de még mindig nagyon kedvelt a vadászok körében. Nem véletlen, hiszen Kommer – mint minden késébe – ebbe is beleadta tudása legjavát. Ez pedig nem kevés. Egyrészt Minnesote erdeiben már gyerekként rengeteget tanult a természetről és a vadászatról. Másrészt 1980 óta vadászatokat vezetett Észak-Dakotában.

Késterveit először 1997-ben jelentette meg egy katalógusban. Találhatunk köztük klasszikus Bowie-t, taktikai és vadász késeket is.Rod Bremer 1994-ben létrehozott vállalata, a Columbia River Knife & Tool hamar elfogadta elképzeléseit. Ő tervezte többek között a CRKT Bear Claw, Big Eddy, Surf ‘N Turf és Fulcrum késeit.

Az Alaska Pro Hunter egy klasszikus kivitelű, elegáns vadászkés. Pengéje 440A-s rozsdamentes acél, melynek keménysége 55-57 HRC, hossza 89 mm, vastagsága 4 mm. A penge formája drop point, ami igen pontos irányítást biztosít, a hegy gyakorlatilag a kézzel van egy vonalban. Éle sima, homorú (hollow grind) kialakítású. A homorú élnek az a hátránya, hogy vékony kiképzése miatt gyenge. Ugyanakkor kivételesen jó vágóképességekkel rendelkezik, ezt erősíti a határozott has. A kés enyhén ívelt markolata rozsdamentes acél és rétegelt bor kombinációja, mely tökéletes fogást biztosít nedves és jeges körülmények között is.


júl 4 2013

Kershaw Black Colt II

A blog oldalain valamikor tavaly decemberben írtunk a KAI csoportról és a  Zero Tolerance 0350-esről. A csoporthoz tartozik az 1974-ben bemutatkozó Kershaw is, mely a ZT-vel együtt a cég taktikai részlegét adja.

A Kershaw késekről hazánkban meglehetősen keveset tudunk. Annak ellenére, hogy késeik néhány típusa szinte minden magára valamit is adó szakboltban elérhető. A KAI USA Ltd. jelenleg mintegy 180 kése viseli a Kershaw márkajelet. A kínálat igen széles, a konyhai – alapvetően nem ez a márka profilja – késektől egészen a taktikai vasakig. És természetesen mindegyik esetben van belépő és prémium kategória. A mindennapi kések esetében a Kershaw Black Colt II 1045A jelenti a belépőszínt felső részét.

A vadászkésként is népszerű bicska 75 mm hosszú pengéje 440A acélból készült – a cég hivatalos oldalán 8Cr13MoV, azaz AUS-8-as acéllal szerelt változat szerepel.  Az előbbi, 55-57 HRC keménységű acél széntartalma 0,65-0,75, krómból 16-18, mangánból 1, molibdénből 0,75, foszforból 0,04, szilíciumból 1, kénből pedig 0,03 %-ot tartalmaz. Az AUS-8-as ezzel szemben 58-60 keménységű és 0,95-1,2% szenet, 16-18%  krómot, 0,8%  mangánt, 0,75% molibdént, 0,04% foszfort és 1% szilíciumot tartalmaz. A szén minden acél legfontosabb eleme, a késnek való acélokban minimum 0,5-0,6 % szénnek kell lennie. Döntően meghatározza az acél keménységét és erejét. Mint tudjuk rozsdamentes acélról – ez az elnevezés csalóka, hiszen minden acél rozsdásodik – 13% feletti krómtartalom esetén beszélhetünk. A mangán növeli az acél szilárdságát, de túlzott mennyiségben rideggé teszi az anyagot. A molibdén az acél szilárdságát növeli, akárcsak a szilícium.

A sima penge formája clip point, hegye jól irányítható és éles. Zárszerkezete liner lock, azaz keresztzáras, felső, hátsó biztosítással. Markolata Co-polymer, az ujjak számára kialakított vájatok és a bordázat biztos fogást nyújt. Összességében azt mondhatjuk, hogy egy igen jól összerakott késről van szó. Megéri az árát.