dec 30 2012

Zero Tolerance

Az Oregon állambeli Tualatin városkában székelő Zero Tolerance Knives-t 2006-ban alapították. A ZT, tehát viszonylag fiatal, de a mögötte álló japán KAI több mint száz éves múltra tekint vissza. Ez gyakorlatilag a kezdetektől fogva predesztinálta az új cég késeinek eddigi eredményeit.

A KAI alapjait 1908-ban, Saijiro Endo hozta létre Seki-ben. A következő évtizedekben a család számos részvénytársaságot alapított a kés- és pengegyártás területén. Japánban ők dobták piacra az első cserélhetős pengéjű borotvákat. 1947-ben a Seki-től valamivel több mint 50 km-re fekvő Nagoya-ban megalapítják a Feather Shokai Co. Ltd. és megkezdték a borotvák és evőeszközök nagykereskedelmi gyártását. A KAI márkanévvel ellátott pengék 1951-ben kerültek a vásárlókhoz. A vállalatcsoport folyamatosan bővül, elnevezése is gyakran változik – a Feather Shokai és Sanwa Shokai egyesítésével létrehozzák a Sanwa Co. Ltd.-t, ez néhány év múlva a Sanwa Hamono Kogyo Co. Ltd. elnevezést veszi fel. A Seisakujyo megalapításával a konyhai kések piacán is jelentős szereplőkké válnak. 1992-ben már hat központi üzem, leányvállalat felett rendelkezett a Kai Industries Co., Ltd.

A vállalatcsoport első külföldi tagja az 1977-ben, Portland-ban alapított Kai USA Ltd. volt, mely evőeszközöket gyártott. A következő években többek között Solingenben, majd Guangdong-ban – Kuangtung, portugál átírásban Kanton tartományként ismert, székhelye Guangzhou (Kanton város) -, az ezredfordulót követően pedig Vietnamban és Dél-Koreában alapítottak KAI leányvállalatokat.

Continue reading