ápr 17 2012

CRKT Kommer Fulcrum

Nemrég került a kezembe a CRKT Folcrum nevezetű kése, mely 2008-ban kiérdemelte az IWA Innovációs díját. Tehát nem egy friss késről van szó, ennek ellenére igen kevés információt találtam róla. A Russ Kommer tervezte bicska talán elegánsnak is nevezhető, bár az én ízlésemtől kicsit messze áll a CPL markolat.

Pedig pont a markolat a kés különlegessége. A 70 mm hosszú, 2,5 mm vastag, AUS 8-as acélból készült pengét a szétcsúszó markolat nyitja. A késes körökben jól ismert Charles Kain által kifejlesztett és szabadalmaztatott nyitási mód teszi egyedivé a Kommer Fulcrum-ot. A kés megfelelően lapos, csukva 100 mm, nyitva 159 mm hosszú és mindössze 77 grammot nyom. Continue reading


ápr 16 2012

Gerber BG – Ultimate Multi-tool

A Gerber Bear Grylls kollekciójának minősége igen erős vitákat keltett. Sokan úgy vélik, hogy a cég BG kései az olcsó tucattermékek kategóriájába tartoznak. Mindenki véleményét tiszteletben tartva megjegyzem, hogy a BG széria egyes darabjai kétségkívül nem igazán survivor-ok. Azonban nem is erre a célra készültek. Pontosabban, józan paraszti ésszel például a BG zsebkés nem feltétlenül alkalmas arra a feladatra, melyre egy Fällkniven F1 igen. Nem véletlen, hogy egy gyakorlott vadonjáró általában két vasat hord magánál, vagy a nagy mellett egy használható Multi-toolt (multitool-ként is írják, kinek ízlése szerint). A multi-tool eszközöket sokan nem kedvelik, felesleges kacatnak tartják. Egy jó darab azonban igen hasznos lehet, hiszen egyesíti a zsebkést és a gyakran használatos szerszámokat. Continue reading


ápr 6 2012

Néhány szó a Bergström pengékről

Aki keresgélt már különféle „megrendelős oldalakon” a félkész pengék között, az találkozhatott ezzel a névvel, de ahogy a legtöbben, úgy én is gyorsan tovább keresgéltem, ahogy megláttam a hegesztett markolattüskét, és az ehhez az igénytelen megoldáshoz viszonyítva nem szerény árat.

Pedig jobban belegondolva, talán el kellene tűnődni azon az egyszerű tényen, hogy a jelenlegi piaci körülmények között, ha egy termék ilyen összegekért is eladható, akkor abban valami tartalomnak is kell lennie. Vagy jó marketingnek. Vagy mindkettőnek…

A lényeg, hogy a bizonytalanság eloszlatására valaki gondolt egyet, és bevállalt egy ilyen pengét arra, hogy kiderüljön az igazság a Bergström pegék körül, bármi legyen is az.

Continue reading


ápr 4 2012

Bear Grylls és a Gerber

A Discovery Channel  nagy túlélője – bár a csatorna idén nem hosszabbította meg szerződését – mint tudjuk egy kicsit túlértékeli(teti) nem igazán létező SAS-es múltját. A “Medve” marketing képességei azonban kétségkívül figyelemre méltóak. A Man vs Wild, hazánkban A túlélés törényei címen futó show főszereplője 2010-ben megállapodott a patinás  portlandi Gerber Legendary Blades céggel egy, a nevével fémjelzett kollekció piacra dobásáról. Sokan úgy gondolják, hogy Bear Grylls a túlélési, míg a Gerber gyártási tapasztalatait adta a közösbe. Szerény véleményem szerint az utóbbi szakemberei, tervezői egy cseppnyit több tudás birtokában vannak az adott területen, mint a showmen. A lényeg, hogy a Gerber stratégái a lehető legalkalmasabb reklámarcot választották túlélési termékeikhez.

Continue reading


ápr 1 2012

A Kés világa VI.

A jó vadászkés meghatározása a túlélőkésekhez hasonlóan sok vitát gerjeszt a szakértők körében. A kérdések egyike, hogy fixpengés vagy  összecsukható a megfelelőbb? Az előbbi erős és nagy vágóerővel rendelkezik, az utóbbi viszont kisebb és kényelmesebb. A vadászok többsége alapvetően a fixpengés vadászkések mellett teszi le az esküt. Tény, hogy egy fixpengés kés, főként, ha vadász igen meggyőző.

Tony Lennartz tervezte vadászkés zsigerelésre és darabolásra is kiválóan alkalmas. A 4,8 mm vastag, 120 mm hosszú, Böhler N695 rozsdamentes acélból készült, 57 HRC keménységű penge biztosítja a súlyt és a vágási képességet. Micarta markolatának kiképzése biztos, határozott fogást nyújt.

Az előítéletek ellenére a nyitható pengés kések között is fellelhető a vadászok számára használható darab. Ezek egyike az 1939-ben, Portlandban alapított Gerber Legendary Blades terméke. Joseph Gerber egykori vállalata – 1987-ben a finn Fiskars felvásárolta – 1991-ben dobta a piacra Gator nevezetű kését. Sikerét bizonyítja, hogy különböző pengeanyaggal és formával a mai napig gyártják.  A Gerber Gator 22-46069 420HC-s acélból, clip point formájú pengével, felsőzáras biztosítással készült. A Gator DP pengéje ezzel szemben az egyik legjobb tulajdonságokkal rendelkező korróziótűrő acél, ATS-34-es. A formája enyhén hasas Drop Point, a levezető él V keresztmetszetben a pengehátig fel van köszörülve.

A penge tehát változó, de a kés formája állandó. A 95 mm-es pengéhez egy 126 mm hosszú markolat illeszkedik. A hosszú, 33 mm széles és 20 mm vastag markolat 43% üvegszál tartalmú DuPont Zytel, illetve erre épített krokodilbőr-mintázatú Kraton. Kialakításának köszönhetően nagyobb erőt tudunk kifejteni vágásnál, de a finomabb műveletekhez is kiválóan alkalmas.