jún 20 2011

A Kés világa I.

A Kés történetéről, különböző típusairól és ezek felépítéséről számos kiváló írás jelent meg. Ennek megfelelően, az ismétlést elkerülendő csupán az esszenciáját kívánom bemutatni egyik legősibb eszközünk kialakulásának és több ezer éves fejlődésének.

A Kés elvileg nem egyéb egy szúró és vágó alkalmatosságnál, de valójában ennél sokkal több. Mindennapi életünk funkcionális eszköze, szerszám, kultikus tárgy és fegyver egyben. Minden civilizáció kultúrkörében megtalálható valamilyen formában. Az elcsépelt, de annál igazabb mondás  ” ha késünk van, mindenünk van” gyökere is ebben a misztikus sokrétűségben keresendő.

A Kések első képviselői nem voltak egyebek mit csontból, kőből kialakított egyszerű pengék. A képen látható kőeszközök közül egy laikus nehezen mondaná meg, hogy a 8-as számot viselő darab nem más mint egy penge. Ezt a paleolit darabot a suba-lyuki barlangban 70-60 ezer éve élt neandervölgyi ősember készítette és használta.

Forrás: Kadic Ottokár: A Mussolini-barlang ásatásának eredményei, Bp. 1940

A barlangot 1948-ig Mussolini-barlangként ismerték. A névváltoztatás okát azt hiszem nem kell magyaráznom.  Continue reading