jan 25 2011

Ha valaki nem Bear Grylls… V.

Most már tényleg minden előkészítve egy túrára. Egy dolgot azonban – melyet hajlamosak vagyunk hanyagolni – próbáljunk még beleerőltetni a markotányos hölgyek felszerelését is megszégyenítő zsákunkba. Egy komplett túlélő-, de legalább egy elsősegélycsomagnak ugyanis az alapfelszerelések között a helye. Ezt magunk is összeállíthatjuk: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó, hashajtó, torokgyulladás elleni bogyó, víztisztító tabletta, sebfertőtlenítő- és kötöző szer, rugalmas pólya, csipesz, olló, zsinór. Az igazán előrelátóak ezeken kívül gyulladt bőrre, izületi bántalmakra használatos kenőcsöket is bekészítenek. Amennyiben nem kívánunk bíbelődni ezzel, akkor 4-5 ezer forintért már beszerezhetünk olyan elsősegélycsomagot, mely a gyógyszerek kivételével minden alapvető dolgot tartalmaz.

BCB Basic és Intermediate

Continue reading


jan 20 2011

Ha valaki nem Bear Grylls… IV.

A felszerelés problémásabb darabjaival megvolnánk, elvileg indulhatnánk is. Ha azonban nem akarunk úgy járni mint címben szereplő hősünk, akkor néhány dolgot még hozzá kell csapnunk zsákunk tartalmához. A képen látható szituáció elkerülése végett például némi élelmet. A mindennapi betevő ízvilága természetesen egyénfüggő, de nem árt néhány szabályt szem előtt tartani. No nem a tanulóifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeivel foglalkozó 12/1991. (V. 18.) NM, vagy a 9/1985. (X. 23.) EüM–BkM étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályok című rendeletre gondolok. Csupán a szokásos szénhidrát, fehérje és zsír trióra. A szénhidrát és a zsír az energiát, a fehérje a regenerálódását biztosítja. A szükséges napi energiaigény emberenként és aktivitásokként változó. Egy kiadós túra alatt ez napi átlagban 3500-4000 kalóriát jelent. A bevitelre szánt táplálék összetétele abból a szempontból fontos, hogy szervezetünk miként tudja hasznosítani őket. Általában azt mondhatjuk, hogy az elfogyasztott kalória közel 60%-át érdemes szénhidrátból nyerni. Zsíros ételeket ajánlatos este fogyasztani, mivel megemésztésük hosszabb időt igényel, ráadásul testünk eközben több hőt termel. Fehérjéből valamivel több mint 100 , zsírból pedig 110-120 grammra van szükségünk naponta. Napi étrendünk összeállítására számos táblázat található, de  ezek egyénileg nem biztos, hogy igazán megfelelőek. Mivel egy hetes túrára 6 kiló körüli élelmiszer cipelésével számolhatunk, inkább arra figyeljünk, hogy nagy sűrűségű, alacsony víztartalmú élelmiszereket vigyünk magunkkal.

Continue reading


jan 13 2011

Ha valaki nem Bear Grylls… III.

Kicsit vontatottan, de alakul felszerelésünk kiválogatása és összepakolása. A nagyobb dolgok előkészítésével megvolnánk, most jöhetnek az “apróságok”. Többek között valamiféle tüzet szolgáltató eszköz. A bagósok számára természetes, hogy  mindig a zsebükben lapul egy pakli gyufa vagy egy öngyújtó. Az antinikotinista tábor képviselői ezzel szemben nem éreznek ennyire aktív kötődést ezen eszközökhöz. Azonban nem árt, ha egy túrára, főként többnaposra készülve ők is becsomagolnak egy-két doboz svédgyufát vagy valami hasonló alkalmatosságot. Azt hiszem fölösleges részletezni, hogy mennyire kiábrándító egy hideg konzerv, pláne átázva és dideregve. Természetesen a tűzgyújtás megoldható a hagyományos módszerekkel is, csupán a természet kínálta eszközökkel, de ez elég macerás. A tűzgyújtó íj – fúró -, gyalu és sodró kiváló a maga módján, hiszen elődeink is ezeket használták évezredeken keresztül, és számos nyugodt életformát folytató közösség napjainkban is használja. Azonban mi, “civilizált” emberek valószínűleg elbíbelődnénk velük egy darabig. Többségünk tán a megfelelő alapanyagot sem tudná kiválasztani, hiszen ismerni kell a fafajták némely tulajdonságát. A puhafa alap, például a fenyő, hárs, bodza szolgáltatja a keményfa rúddal dörzsölve felizzított forgács darabkákat, melyek a könnyen gyulladó bükkfa tapló, nyírfa kéreg vagy kóc kupacra hullva parazsat adnak tüzünkhöz. Valamivel “korszerűbb”, de legalábbis biztosabb megoldásnak ígérkezik a kovakő acél páros használata. Igaz, a keletkező szikra hőértéke viszonylag alacsony. Egy kicsit egyszerűsítve, ennek a tűzgyújtási eszköznek a modern változata a szikravető. Például a BCB különböző – BlastMatch, Ult.Surv.Fire Starte, StrikeForce, Light My Fire Swedish Firestarter - típusai. Egyes modellek – így a Strike Flint – magnéziumtömbbel kombináltak. Ezek használata során a tömbről lekapart magnéziumot lobbantják lángra a szikravetővel.

BCB BlastMatch, BCB Ult.Surv.Fire Starte, BCB StrikeForce, Light My Fire Swedish Firestarter (Scout), BCB Strike Flint tűzgyújtó

Azok, akik szeretik egy kicsit egyszerűbben, hatékonyabban és határozottabban intézni dolgaikat, nem biztos, hogy maszatolnak ilyesmivel. A kémiai reakciók széles tárházát használják. Egy klasszikus példa. A fertőtlenítésre – többek között víztisztításra – is használt kálium-permanganát egy csepp glicerinnel párosítva mintegy 800 C°-os lángot produkál néhány másodperc alatt. Azonban mindenki becses figyelmét felhívnám az eljárás veszélyeire. Az adagokat egy kicsit elméretezve könnyen meglepődhetünk… A szilárd kálium-permanganát egyébiránt drog prekurzornak számít!! Tudomásom szerint ennek köszönhetően nehézkes a beszerzése. A tűzgyújtásnak még számos praktikája van a nagyítós és homorú tükrös – ez lehet az zseblámpa fénygyűjtője is – megoldáson keresztül egészen az elem és acélgyapot párosításáig. Lehet, hogy sokan maradinak fognak tartanak, de én a gyufa – ebben az esetben a víz- és szélálló változatát – és a szikravető párost választom a lehetőség közül. Amennyiben gyufánk elfogyott, az oldalunkon fityegő szikravető tuti, hogy kisegít. Használata tényleg nem ördöngösség.

A tűzgyújtás problémájának sarkalatos pontja ezzel megoldva. Melegíthetünk és melegedhetünk, de legfontosabb érzékszervünk, szemünk számára nem mindig biztosít elegendő fényt a tűz lángja. A sötét vadon mélyén bizony többre van szükség egy fáklyánál vagy egy olajlámpánál. Évszázadokon keresztül csupán a fent említettekhez hasonló alkalmatosságokat használhattak elődeink a sötétség megtörésére. Változást az elektromos energia rejtette lehetőségek felfedezése jelentett. Continue reading