ápr 4 2011

Nem a nagyi főztje, de…

Néhány különleges embertársunk kivételével viszonylag kevés vándorral találkozhatunk, aki komplett gulyáságyúval felszerelve bolyongana az erdők sűrűjében. A vadon hátizsákos lényei általában saját maguk cipelik a napi betevőt. A szervezett túrákon persze lehetőség van az előre befizetett vacsorára, de ezzel oda a romantika. Annak sem vagyok a híve, hogy a felszerelés között krumplik és hagymafejek vándoroljanak, csöpögő szalonnát kerülgetve. A hurcolandó teherről már nem is beszélve. Egy átlagos termetű férfinak kb. 800 gramm élelmiszerre van szüksége naponta. Ez egy rövid túrán nem okoz gondot, többnapos kirándulás esetén viszont már komoly súly jelen. Természetesen a napi 3500-4000 kalóriát így vagy úgy, biztosítani kell szervezetünk számára. Megtehetjük, hogy különböző tücskökkel és bogarakkal pótoljuk energiaszükségletünket, de a napi egyszeri meleg étel ekkor sem árt szervezetünknek. Erre, amennyiben nem vagyunk gourmand-ok – pontosabban, ha a minimalisták népes táborába tartozunk – kiváló megoldást jelentenek az önmelegítő ételek.

Continue reading


okt 21 2010

A víz maga az élet… 3. rész

Sorozatunk korábbi részében valószínűleg a négy – pontosabban kilenc – legismertebb, víz útján (is) terjedő fertőző betegségről írtunk. Most következzen néhány olyan infekció, melyek kórokozói kevésbé ismertek. Kezdjük a bakteriális betegségekkel, közülük is két zoonosis fertőzéssel, melyek esetében a kórokozók közvetlenül, vagy közvetve terjednek át a gerinces állatokról az emberre.

Az anthrax szó hallatán sokan elsőként valamiféle merényletre, háborúra asszociálnak – sajnos nem alaptalanul. Mások az 1980-ban debütáló Anthrax brit anarchopunk, vagy az azonos nevű New York City-ben alapított thrash metal együttesekre gondolnak. Az anthrax, közismertebb nevén lépfene azonban nem más mint a Bacillus anthracis spóraképző baktérium okozta betegség. A kórokozó elsősorban a patás, növényevő állatokat betegíti meg és az egész világon elterjedt. Az 1-8 µm (1µm=1×10−6 m) hosszú és 1 µm széles baktérium vegetatív formában, spóra nélkül viszonylag ártalmatlan. A mintegy 1 µm nagyságú spóra rezisztenciája ellenben nagyon magas, fertőzőképességét akár évtizedekig is megtartja.

Bacillus anthracis

Az anthrax baktérium spórája

A lépfene baktériuma rendszerint a fertőzött állat bőrével, szőrével történő közvetlen érintkezés révén, egy jelentéktelen horzsoláson vagy seben keresztül fertőz. Ez az úgynevezett bőranthrax, mely a lépfene esetek döntő hányadát teszi ki. A tüdőanthrax, a „rongyszedők betegsége” a spórák belégzését követően alakul ki. Az anthrax-fertőzés harmadik formája – és természetesen ennek köszönheti figyelmünket – a bélanthrax. Ennek kialakulását a fertőzött hús, tej és víz fogyasztása okozza. Tehát az általános vélekedéssel szemben a lépfene igenis terjedhet víz útján is. Tény, hogy a fertőzés e formája ritka, de főként a „harmadik világ” országaiban előfordulhat. A lépfene utóbbi két típusa igen súlyos lefolyású. Míg a bőranthrax esetében a nem kezelt betegek 20%-a veszti életét, addig a bél- és tüdőanthrax fertőzés esetében a letalitás 25-60%, illetve 90% feletti.

A Bacillus anthracisnak közel száz törzse ismert, a „lelkes” katonai célzatú kutatásoknak köszönhetően ez a szám valószínűleg ennél jóval magasabb. Az anthrax – spóráinak nagy ellenálló képességének és tömeges tenyészetük egyszerű és olcsó megoldhatóságának köszönhetően – kiemelkedő figyelmet élvez a tömegpusztításra alkalmas biológiai fegyverek fejlesztőinek nemzetközi táborában.

Az anthraxról, bár néha más értelemben, de legalább hallott az emberek jelentős része. A leptospirosis azonban  szinte teljesen ismeretlen az orvosi körökön kívül, annak ellenére, hogy a Leptospira interrogans baktérium különböző típusai a legváltozatosabb betegségek kórokozói. A leptospirosis ezen betegségek összefoglaló elnevezése. Magyarországon leggyakrabban az L. pomona, L. canicola, L. grippotyphosa, L. icterohaemorrhagiae okozta infekciók fordulnak elő. A baktériumot házi- és vadállatok, illetve rágcsálók terjesztik vizeletükkel.

Leptospira interrogans

Elsősorban az állattenyésztéssel, mezőgazdasági munkával foglalkozókat, illetve vizes környezetben dolgozókat veszélyezteti a „disznópásztor betegség”. Elvileg, ugyanis a természetes felszíni vizekben – különösen nyáron és kora ősszel – sem ritka a spirális alakú Leptospira interrogans. A kórokozó a bőr és a nyálkahártya sérülésein keresztül könnyedén a szervezetbe kerülhet. Tehát mindenki megfertőződhet, aki ezekben a vizekben fürdik vagy esetleg annyira felelőtlen, hogy iszik belőlük. Mielőtt bárki lemondana a nyári fürdőzésekről pontosítsuk a fertőzés lehetőségét és következményeit. A leptospirosis baktériumai a melegebb éghajlatú tájakon gyakoriak, ott is a kisebb tavakban és a lefolyás nélküli vizekben jelentenek igazi rizikót. A nagyobb víztömegű folyók, lefolyással rendelkező tavak nem veszélyesek. A baktériumok okozta betegségek döntő része heveny lefolyású, a fertőzések 2/3-a pedig teljesen tünetmentes. Ennek köszönhetően a fertőzéses esetek számát csak becsülni lehet. Ráadásul a leptospirosis betegségek diagnosztizálása nem könnyű feladat. A korai panaszok általában influenzára utalnak, de később jelentkezhet nyirokcsomó- és máj-megnagyobbodás, bőrkiütés és szívritmuszavar is. Tehát specifikus tünetek alapján nem lehet a kórra következtetni. Ez enyhébb esetekben nem jelent különösebb problémát, antibiotikumos kezelés mellett a betegség néhány nap alatt elmúlik. A Leptospira baktériumok szórványosan ugyan, de súlyos betegségeket is okozhatnak. Ilyen a Weil-szindróma, mely vese- és májelégtelenséggel, sárgasággal járó vérzéses láz – ebben az esetben a halálozási arány ma 5% körüli, korábban jóval magasabb volt. Okozhat vérzéses tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást – szerencsére ez nem jár valódi genny kialakulásával -, illetve súlyos veseelégtelenséggel járó vérsejtszétoldódást.

Continue reading


szept 24 2010

A víz maga az élet… 2. rész

A víz – a tűz, a levegő és a föld mellett – a négy Őselem egyike (néhány kultúrában a fémeket is ide sorolják). Némi képzavarral, átitatja az emberi kultúrát az ősidőktől napjainkig. Minden nép mitológiájában, teremtéstörténetében központi szerepet játszik. A többi Őselemhez hasonlóan a víz is kettős természetű – mint általában minden a Földön. Mai tudásunk szerint bármilyen szintű élet kialakulásának alapfeltétele a víz. Ugyanakkor számtalan olyan potenciális, szemmel nem látható veszélyt rejt magában, melyeket nem árt, ha elkerül az ember. Természetesen itt nem a – sokak számára már szakállasnak számító – dihidrogén-monoxid betiltását követelő „TILTAKOZZ A DIHIDROGÉN-MONOXID ELLEN! A LÁTHATATLAN GYILKOS” című petícióban szereplő veszélyekről van szó! Bár tény, hogy a vízben élő mikroorganizmusok, elsősorban a baktériumok és vírusok – utóbbiakat gyakran nem ide sorolják – által terjesztett megbetegedések évente több tízmillió ember halálát okozzák.

A járványok, a szennyezett víz útján terjedő betegségek egyidősek az emberiséggel. Néhány ókori feljegyzésből a járványokat okozó betegségekre, például az enterális infekciókra (emésztőrendszeri fertőzések, a kórokozó szájon keresztül jut a szervezetbe), a maláriára, a kiütéses tífuszra (ty. exanthematicus), a fekete himlőre (variola), a gyermekparalízisre (poliomyelitis anterior acuta) vagy a pestisre is lehet következtetni. Az ókor és a középkor évszázadai alatt a járványok nagyon gyorsan terjedtek és a halálozási arány is rendkívül magas volt. A középkorban kitörő epidémiák és pandémiák terjedését segítette, hogy a higiénia, mint olyan, szinte teljesen ismeretlenné vált. Eltűntek például az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban, a krétai Knósszoszon majd a Római Birodalom nagyvárosaiban használatos árnyékszékek és szennyvízcsatornák. A magát civilizáltnak nevező Európába – miközben a „primitívnek” tartott maorik minden lakóházhoz külön illemhelyet építettek – beköszöntött a baktériumok, vírusok, protozoák ( egyes számban: protozoon) és bélférgek aranykora. Ez nem csoda, hiszen minden ember éppen ott ürítette ki szervezetének salakanyagát ahol tartózkodott. Jobb esetben a házon belül egy edénybe, de ennek kétes tartalma is az utcán végezte, és nem mindig kiabáltak ki a dolgukra igyekvőknek. Az emberi fekália kiváló életteret jelent a különböző kórokozók részére és mint tudjuk a legyek sem vetik meg. Eltakarításával évszázadokon keresztül nem sokat foglalkoztak, rábízták a természetre. Csak a 16. század folyamán jelentek meg az első rendeletek az ürülék és a szemét elszállításáról, illetve emésztőgödrök ásásáról. Az elszállított fekália a folyókba, tavakba került. Ez a nagyobb településektől eltekintve nem jelentett komolyabb problémát, a környezet le tudta bontani a szennyeződést. A sűrűbben lakott területeken azonban a felszíni és a felszín alatti vizek fokozatosan elszennyeződtek, és járványok fertőző gócaivá váltak. Az ezekből kiinduló infekciók nagy része általában nem volt olyan „látványos” mint a pestises – vagy annak tulajdonított – és leprás járványok. A szennyezett vízzel közvetített betegségek jelentős része úgy szedte áldozatait, hogy a kortársak észre sem vették a ragály jelenlétét. A víz tisztasága és az egyes betegségek közötti ok-okozati összefüggést a 19. századig nem vették figyelembe. Hippokratesz azon nézete, mely szerint a fertőző megbetegedések keletkezése és terjedése az embert körülvevő levegőből ered – az ágenst miazmának nevezte el, ezért hívjuk ezt a nézetet miazma elméletnek –, makacsul tartotta magát az orvoslás tudományában.

Continue reading


szept 10 2010

Kövesd a csillagokat, vagy használj egy jó tájolót VI.

A tájékozódás különféle módszereiről, a kartográfiáról könyvtárnyi szakirodalom jelent meg a 19. század óta. Mindezek ismertetésére természetesen itt nem vállalkozhattunk. Egyrészt kicsit hosszúra nyúlt volna, másrészt alapvető célunk a tájoló kialakulásának, típusainak rövid ismertetése volt. Sorozatunk utolsó részében a térképismeret, illetve a tájolás alapvető szabályaival foglalkozunk. A tájoló és a térkép ugyanis önmagukban nem jelentenek többet, mint egy érdekes szerkezetet és egy nehezen összehajtogatható papírlapot. Egy jó topográfiai térkép azonban számos fontos információt közöl használójával. Már amennyiben le tudja azokat olvasni. Continue reading


aug 1 2010

Kövesd a csillagokat, vagy használj egy jó tájolót V.

Az alapvető tájoló típusok rövid bemutatását követően nem árt, ha a szerkezetek általános hibáival is megismerkedünk. Pontosabban ezek csak részben a tájolók hibái. Az egyik leggyakoribb az elmaradás (tehát amikor a tű nem tér vissza alaphelyzetébe), melyet a csapágy és a tengely súrlódása okoz. A csillapodási idő növekedését és az önlengést szintén a felfüggesztés, vagy a csapágy kopása idézi elő. Ezek a problémák, egy kis szereléssel kiküszöbölhetőek. Egészen más a helyzet a mágneses deviáció esetén, mely a tűnek a mágneses északi iránytól történő eltérését jelenti. A mutató kitérését az acélkeretes szemüvegtől egészen egy egyszerű csővezetékig minden olyan tárgy okozhatja, mely befolyásolja a tájoló közelében a mágneses teret. Tehát vasúti sin vagy egy trafóállomás mellet, még a legjobb Silva tájolónk is pontatlan irányt fog mutatni. A vulkanikus eredetű területeken szintén okozhat némi meglepetést a mágneses tér. A deviációt azonban némi odafigyeléssel, felszerelésünk és a környezetünkben elhelyezkedő tárgyak ellenőrzésével ki lehet kerülni.

Continue reading


júl 24 2010

Kövesd a csillagokat, vagy használj egy jó tájolót IV.

A tájolót elsősorban az különbözteti meg az iránytűtől, hogy a világtájirányok mellett vízszintes szögeket, azimutokat (Valamely felszíni pontból kiinduló iránynak a ponton átmenő meridiánnal bezárt szöge. Az azimutokat a délkör északi agától kiindulva az óramutató járásával megegyező irányban haladva 0-360°-ig számoljuk.) is mérhetünk. Az irányszög mérését az elforgatható szelence teszi lehetővé. A szelence fok, vonás vagy kompasz vonással van ellátva. A fokbeosztás 000º-tól 360º-ig terjed, a beosztás – mint a laptájolók többségénél – lehet 2º-os, de a prizmás tájolók esetében akár 0,5º-os is. Napjainkra a tájolóknak hat alapvető fajtája alakult ki: a fenéklemezes, a fenéklemezes irányzéktükörrel, a prizmás, a kézi, a kormány- és az elektronikus tájoló. Az utóbbi hárommal most nem foglalkozunk mivel a kézi és a kormánytájoló a vízi közlekedésben használatos. Az elektronikus tájoló felépítése pedig egészen eltérő hagyományos társaiétól.

Continue reading


júl 24 2010

A víz maga az élet… 1. rész

A felnőtt szervezet 65-70%-a víz, mely vízmennyiség folyamatosan szükséges az élet fenntartásához. A szervezet víztartalma átmenetileg csökkenhet, de a pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. Ha a szervezet folyadékvesztése meghaladja a folyadékbevitelt, kiszáradásról beszélünk. Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség is kiszáradáshoz vezethetnek, de a leggyakoribb ok a hasmenés, hányás miatti fokozott vízveszteség, vagy ha a fokozott verejtékezés csökkentett vízbevitellel párosul. Nagy melegben, tűző napon végzett nehéz fizikai munka, ha nem áll rendelkezésre elegendő folyadék a vízvisszapótláshoz, okozhat kiszáradást. Continue reading


júl 18 2010

Kövesd a csillagokat, vagy használj egy jó tájolót III.

Földrajzi helyzetünkkel megszokott környezetünkben még csak-csak tisztában vagyunk, de táborozás, túrázás közben egészen más a helyzete. Segítséget jelenthetnek a csillagok, a domborzati viszonyok és a tereptárgyak. Ezekre viszont csak akkor lehet támaszkodni, ha valóban tudjuk, hogy mit kell figyelnünk. Lássuk be, erre igazán csak kevesek képesek. A józan paraszti ész tehát azt tanácsolja, hogy kirándulásaink alkalmával mindig vigyünk magunkkal egy megfelelő topográfiai (helyrajzi) térképet. A helyrajzi térképek méretaránya általában 1:10.000-től 1:300.000-ig változik. 1:10.000 méretarány esetén a térképen mért 1 cm távolság a valóságban 10.000 centiméternek felel meg. Ezen típusú térképek erőssége a részletesség, különösen a katonai térképek esetében. A terepfelszín pontos leképezését mutatják a tereptárgyak elhelyezkedésével, szintvonalakkal, aránymértékkel (a térkép mértékarányában szerkesztett hosszmérték) és egyezményes jelzésekkel. A térképeken fel kellene tüntetni az északpontokat (valódi, mágneses és térképháló szerinti) is, de ez napjainkban már nem általános követelmény. A topográfiai térképek alapvetően északi tájolással készülnek, ennek megfelelően a tájolás megkezdése előtt nem kell pepecselni az északra forgatással. Continue reading


jún 23 2010

Kövesd a csillagokat, vagy használj egy jó tájolót II.

A precíz tájékozódást két alapvető eszköz teszi lehetővé. A térkép és az iránytű. Térképszerű rajzokat már a felső paleolitikumi őseink is készítettek. Természetesen ezek, és a jóval később élő Marshall-szigetek lakói által használt pálcikatérképek,

Pálcikatérkép

vagy az ausztráliai őslakosok rajzai inkább a környezet sematikus megjelenítésének tekinthetők – még akkor is, ha az ausztrálok már felülnézeti ábrázolást használtak –, mintsem valódi térképeknek. Tematikus térképeket a mezopotámiai államokban és Kínában is használtak. Az i.e. 16-11. században, a Shang-dinasztia regnálása idején kataszteri térképeket készítettek. A Zhou-dinsztiák, mintegy az i.e. 11-3. évszázadok közé tehető időszakában a térképészeti feladatok az államigazgatás egyik nagyon fontos részét képezték. A szakirodalom, ennek ellenére a térképtudomány megteremtőinek általában az ókori görög tudósokat tartja. Ez a vélekedés nem alaptalan, ugyanis mai ismereteink szerint az első világtérképet Thalész – az első vetület megalkotója – tanítványa, a milétoszi Anaximandrosz készítette az i.e. 6. század első harmadában. A szintén milétoszi Hekataiosz néhány évtizeddel később ugyancsak lerajzolta az oikumené térképét. Ezekkel azonban van egy nagy probléma, egyik sem maradt fenn. Continue reading


jún 10 2010

Kövesd a csillagokat, vagy használj egy jó tájolót I.

A Föld minden aktív élőlényének közös tulajdonsága a tájékozódás képessége, mely alapvető feltétele a létfenntartásnak. A látás, hallás, szaglás, tapintás és a hangadás mind ezt szolgálja. Az állatvilágban számos genetikai és tanult formáját ismerjük a tájékozódásnak a tengeri és szárazföldi emlősöktől a rovarokon keresztül a madarakig. Az ember, törzsfejlődése során ezen képességek egy részét elvesztette, másik részét tovább fejlesztette. Continue reading