ápr 6 2012

Néhány szó a Bergström pengékről

Aki keresgélt már különféle „megrendelős oldalakon” a félkész pengék között, az találkozhatott ezzel a névvel, de ahogy a legtöbben, úgy én is gyorsan tovább keresgéltem, ahogy megláttam a hegesztett markolattüskét, és az ehhez az igénytelen megoldáshoz viszonyítva nem szerény árat.

Pedig jobban belegondolva, talán el kellene tűnődni azon az egyszerű tényen, hogy a jelenlegi piaci körülmények között, ha egy termék ilyen összegekért is eladható, akkor abban valami tartalomnak is kell lennie. Vagy jó marketingnek. Vagy mindkettőnek…

A lényeg, hogy a bizonytalanság eloszlatására valaki gondolt egyet, és bevállalt egy ilyen pengét arra, hogy kiderüljön az igazság a Bergström pegék körül, bármi legyen is az.

Continue reading


ápr 18 2011

HAIDU kerámia fenőeszközök – beszámoló

HAIDU kerámia fenőeszközök

Sokan, ha hazai gyártású termékekről van szó, némi gyanakvással
fogadják, pedig (a kivételektől eltekintve) megfelelő szakmai tudás és
eszközpark háttérrel bizony gyakran előfordul, hogy nem csak a kínai,
vagy távolkeleti, de a tátott szájjal csodált nyugati holmik minőségét
is képesek túlszárnyalni. Különösen érvényes ez a vélemény azokra a
kis műhelyekre, ahol a gyártók, készítők, a tapasztalataikon túl
szívüket-lelküket is beleadják hóbortjuk (tulajdonképpeni
tevékenységük) tárgyába.
Continue reading


júl 15 2010

A LifeSaver víztisztító palack

Kirándulás, túrázás, kempingezés alkalmával, de még a hadseregben is komoly feladat a folyamatos, ívóvízzel való ellátás. Vizet vinni egy egyhétvégés erdei kirándulásra, vízitúrára, vagy egy küldetésre helyigényes és fárasztó. Az ajánlott 3 literes napi folyadékadag könnyen a többszörösére nőhet, ha melegben akár a legcsekélyebb fizikai munkát is végezzük. A megoldás, ha a helyszínen, külső forrásból pótoljuk az elfogyasztott folyadékmennyiséget. (De ne feledkezzünk meg az egyéb, tiszta, ivóvíz minőségű vizet kívánó dolgokról sem, mint pl. fogmosás, sebtisztítás)

Continue reading


máj 25 2010

Eickhorn SEK-P taktikai kés

Különleges helyzetekre tervezett taktikai kés. A cél a tervezésnél az volt, hogy olyan eszköz legyen a katonánál, amit ha közelharcra kerül a sor könnyen elő tud kapni, nem vesznek el értékes tizedmásodpercek azzal, hogy kitaláljuk merre áll a kés éle, merre tudunk vágni vele. A markolatot könnyen meg tudjuk ragadni, a kés a tokból könnyedén kihúzható, szimmetrikus a penge, mindegy merre vágunk, a kés harapni fog, a nagyon vékony markolat megadja a helyes irányt, mindég tudni fogjuk hogy áll a kés a kezünkben, végül pedig a penge 5 mm vastag, ez elég arra, bármelyik taktikai mellényt átlyukassza. Persze a kést valakinek meg is kell tartani….. Egyébként nekem nagyon tetszik…

Már elérhető az Acélfullánkon.


máj 22 2010

Eickhorn KM 4000

A Bundeswehr-nél rendszeresített KM 2000 továbbfejlesztése. Pár extrával egészítették ki, mint a fafűrész, drótvágó, gyémántporos reszelő. A tok nagyon okosan lett kitalálva, a drótvágó fogó egyik szárát képező tokrész egyszerűen és gyorsan szerelhető le, nem kell az egész kést lebütykölni a felszerelésről. Nagyon határozott, célra tervezett kés.

Most elérhető az Acélfullánkon.


máj 21 2010

Eickhorn Aviator III

Elsősorban a légierő igényeihez alakított harci-, túlélő kés, néhány extrával felszerelve. A videó bemutatja a főbb tudnivalókat a késről. Nagyjából mindent tud, amit az ilyen kések tudni szoktak. A tok kimondottan jó, sokféle helyzetben rögzíthető.
Kézbe fogva eléggé meggyőzőnek tűnt.

Most elérhető az Acélfullánkon.